Beh Mah, Abdullah Edip Cad. Dr. Talat Bayram İş Merkezi Kat: 4 No: 30, 27100 Şahinbey/Gaziantep

SGK İdari Para Cezaları Nelerdir?

07.01.2023
263

Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi, sigortalı ve işverenden tahsil edilen primlerden ve devlet katkı payları ile oluşturulan fondan hak sahiplerine çeşitli destekler sağlayarak çalışıyor.

Sistemin düzenli çalışması, menfaat sahiplerinin yükümlülüklerini kanunda tanımlanan usul ve esaslara uygun olarak yerine getirmesine bağlıdır. Bu Kanun, genel olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Sağlık Sigortası Kanunu başta olmak üzere ilgili yönetmelik, ilan ve genelgeleri içeriyor.

Kanun, sosyal güvenlik yükümlülüklerine uyulmaması durumunda çeşitli yaptırımları bulunuyor.

SGK Ne Zaman Ceza Kesecek?

SGK’nın kimlere ve hangi durumlarda idari para cezası (İPK) vereceği 5510 sayılı Kanun’un 102. maddesinde düzenlenmiştir. Bahsedilen maddede toplam 39 farklı tür ve miktarda para cezası belirtilmiştir.

Ceza İndirimi Var Mı?

İki tür SGK idari para cezası indirimi vardır. Birincisi, peşin ödeme yaparsanız %25 indirim. Bu indirim, IPC türü ve nedeni ne olursa olsun, bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenen tüm para cezaları için geçerlidir.

Karara Ne Zaman Ve Nasıl İtiraz Edebilirim?

Cezalar bildirim üzerine ödenir. Başka bir deyişle, para cezası yürürlüğe girdiği zaman ödenir. Krediler, bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde SGK veya SGK’nın ilgili hesabına yatırılıyor. Bu süre içinde ödeme yapılmadığı takdirde, aynı 15 günlük süre içinde acenteye (raporu yapan SGK kuruluşu) itiraz edebilirsiniz. Uyuşmazlık durdurulacak ve alacak tahsili süreci durdurulacaktır.

İtirazım Reddedilirse Hangi Mahkeme Ve Ne Kadar Sürer?

SGK Genel Müdürlüğü İdari Para Cezaları İtiraz Komisyonu itirazları inceler, kabul eder veya reddeder. İtiraz, Temyiz Kurulu tarafından incelenecek ve en geç 30 gün içinde karara bağlanır. Bu süre içinde karşı taraf dilerse itirazını geri alabilir. Bir feragat durumunda, aynı IPC’ye başka bir itiraz yapılamaz.

İtirazın kabul edilmesi durumunda gerekli düzeltme, silme veya ceza indirimi yapılır. İtiraz reddedilirse, itirazı reddedilen kişi, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edebilir. Bu süre içinde yetkili mahkemeye başvuru yapılmazsa ceza kesinleşir.

Öte yandan, idari para cezalarının peşin ödenmesi mahkemeye itiraz hakkını etkilemez. TMK’nın tamamını peşin ödedikten sonra mahkemeye başvurabilirsiniz. Ancak mahkemeye başvurmak idari cezaların takibini ve tahsilini durdurmaz.

Cezalarda Zaman Aşımı Kavramı Nedir?

SGK idari para cezalarının zamanaşımını, zamanaşımı ve tahsilat zamanaşımı olarak iki başlık altında değerlendirilebilir. SGK cezalarında en önemli zamanaşımı, cezayı gerektiren suçun işlendiği zamandır.
Bu tarihten sonra zamanaşımı süresi belirlenir.

Dolayısıyla TMK kapsamındaki bir fiilin ifa tarihi, kanunda belirtilen yükümlülüğün ifa edilmesi gereken sürenin son tarihidir.

Para cezaları ilgili kişinin bildirimi üzerine ödeneceğinden, cezayı gerektiren fiilin zaman aşımı veya zamanaşımı, fiilin işlendiği tarihte yürürlükte olan zamanaşımına göre belirlenir. Bu anlamda 1 Ekim 2008 bir dönüm noktasıdır. 30 Eylül 2008 tarihinden önceki dosyalar için zamanaşımı süresi 5 yıldır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YARDIMCI OLMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ