Beh Mah, Abdullah Edip Cad. Dr. Talat Bayram İş Merkezi Kat: 4 No: 30, 27100 Şahinbey/Gaziantep

SGK Sigorta İşe Giriş İptali Nasıl Yapılır?

20.12.2022
316

SGK sigorta işe giriş iptalini işveren bizzat yapar. İşe giriş yapan vatandaşların, çalışmaya başladıkları günden itibaren bildirgeyi işverenin yapması gerekiyor. Deneme süresi veya bir hafta sonrasında sigorta girişini yapmak mümkün değildir. İşçinin ilk işe başladığı gün itibariyle sigorta girişleri yapılır.

SGK İşe Giriş Nedir?

SGK işe giriş, işveren aracılığı ile işe alınmış vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilme işlemidir. Bu işlemi işveren yapar. Yasal bir süreç olmak ile birlikte işe girişi bildirilmeyen işverenlere yasal yaptırımlar uygulanır. İşveren işe başlatacağı kişilerden nüfus cüzdanı ve fotoğraflarını talep eder. Sonrasında ise online bir şekilde bu bilgileri SGK’ya bildirir.

SGK İşe Giriş İptali Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş iptalini işveren Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapar. İşten çıkacak işçilerin herhangi bir yere başvuru yapmaları gerekmez. İşverenler, işten çıkmış olan veya çıkartılmış işçileri için online şekilde SGK’ya bildirge yapar. İşçilerin işten çıkmasından sonra ise bildirilmesi için gerekli olan yasal süre 10 gündür. 10 günü geçmesi halinde asgari ücretin onda biri kadar para cezası vermesine karar verilir.

SGK İşten Çıkış Bildirgesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK işten çıkış bildirgesi sorgulama işlemlerini işveren yapabilir. Çalışanların işten çıkması halinde SGK çıkışlarını sadece işveren sorgulayabilir. İşten ayrılış bildirgesinin çıktısını almayı isteyenler, bu belgeyi işverenlerden talep edebilir. Sigortası olan vatandaşların elektronik şekilde e-devlet sisteminden ayrılış bildirgesini alabilmesi mümkün değildir.

Sigortalı vatandaşların işe giriş ve işten çıkış bilgileri ise, e-bildirge üzerinden SGK’ya gönderilir. Fakat işçilerin bu belgeye ihtiyacı olduğunda Sosyal Güvenlik Kurumu İl ve ilçe merkez binalarında bizzat başvuru yapmaları gerekir.

SGK İşe Giriş İşten Çıkış Bildirgesi Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş ve işten çıkış bildirgesi işveren aracılığı ile online şekilde e-bildirge sistemiyle yapılır. İşe giriş bildirgesi, işçinin işe başlamadan evvel tamamlanması gerekli yasal süreçleri kapsar. İşçinin işten çıkış yapması veya çıkarılması halinde, on iş günü içinde işten çıkış bildirgesini SGK’ya bildirilmesi çok önemlidir.

SGK, işten çıkış bildirgesini aldıktan hemen sonra yetkiler süreci kontrol eder. SGK işe giriş ve işten çıkış bildirgesinin yapılabilmesi için:

  • İşverenlerin e-bildirge sisteminde işçinin bilgilerini SGK’ya iletmiş olması gerekir.
  • İşten çıkış bildirgesinin yapılma aşamasında, işçinin iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte sonraki 10 iş günü içinde bilgileri ulaştırması gerekir.

Bu hususlar dikkat ve özenle yapıldıktan sonra bildirge oluşturulur.

SGK İşe Giriş Bildirgesi E-Devlet İle Nasıl Sorgulanır?

SGK işe giriş bildirgesini e-devlet aracılığı ile hem işçi hem de işveren sorgulayabilir. Bunun için şunlar önemlidir:

  • SGK işe giriş bildirgesini sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapmalısınız.
  • İşçiler Hizmet Dökümü alanından işe giriş tarihlerini online şekilde sorgulayabilirsiniz.
  • İşe girişi yapılmayan ve bu durumu farkına varan işçiler yasal haklarını arama hususunda başvuruda bulunabilir.
  • İşverenlerin işe giriş ve işten çıkış bilgilerini sorunsuz sorgulayabilmesi için e-bildirge sistemi üzerinden işlemleri tamamlamış olmaları gerekir.
  • İşe giriş bildirgesinin 4A, 4B ve 4C sigortalıları ile aynı sistem üzerinden sorgulaması yapılır.

Bunlara dikkate alarak rahatlıkla E-Devlet sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YARDIMCI OLMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ