Beh Mah, Abdullah Edip Cad. Dr. Talat Bayram İş Merkezi Kat: 4 No: 30, 27100 Şahinbey/Gaziantep

SGK Şahıs Ödemeleri Nedir?

10.06.2023
398

Devlet Emeklilik Kurumu, çalışanların haklarını koruyan ve işveren ile çalışan arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olan kurallar hazırlar.

Çalışan ve işveren arasındaki hak ve yükümlülüklerin korunması için SGK tarafından uygulanan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan SGK bireysel ödemeleri, sigortalı çalışanın haklarını koruyacak şekilde belirli geri ödemeler almasına olanak tanır.

Çalışanların giderlerinin bir kısmının sosyal sigorta kurumu tarafından karşılanması sağlanır. Yemek ve yol masrafları gibi yan haklar, genellikle iş sağlığı ve güvenliği masraflarını içeren tek ödeme olarak geri ödenmez. Bireysel katkı payı alabilmek için çalışanın sigorta sektörünün bir üyesi olması gerekir. Çalışanın talep ettiği ödeme türü, üye bir sigorta şirketi tarafından sigorta ettirilmeli ve sözleşmede belirtilmelidir

SGK Şahıs Ödemesini Nasıl Alırım?

Kişisel ödemelerin kapsamı ve alıcıları yukarıda belirtilmiştir. Yukarıdaki maddelere ilişkin ödeme alabilmek için yasal koşulları sağlayan çalışanlar aşağıdaki adımlara sahiptir: (ödeme sosyal güvenlik kurumu tarafından yapılıyorsa)

Çalışanın ödemesi durumunda PTT aracılığıyla ödeme alınabilir. SGK’da tanımlı hesap yok. Ayrıca bazı ödemeler Ziraat Bankası üzerinden de alınmaktadır. Elektronik yönetimde personel banka hesapları tanımlı ise ödemeler doğrudan banka hesabına PTT veya Ziraat Bankası’na vakit kaybetmeden aktarılır. Bu sayede paranızın SGK’ya iade veya alıkonma riski ortadan kalkar.

SGK Kişisel Ödeme Talebi Nasıl Yapılır?

Diğer birçok kamu ödeme işleminde olduğu gibi, elektronik yönetim sistemi aracılığıyla bireysel ödemeler de gereklidir. Elektronik işlemler için T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Kişisel Ödeme Talebi menüsünden adınıza yapılan ödemeleri sorgulayabilirsiniz. PTT ödemesi için SGK menüsünden işlem yapılması gerekmektedir.

SGK Şahsi Ödemeleri Hakkında

SGK şahsi ödemeleri kesinlikle vatandaşların pek ilgilenmediği bir konu. Bu nedenle iade listesindeki devlet hesabına binlerce lira yatırıldı ve vatandaşlar ödemeyi alamadan paranın devlete iade edilmesi gibi bir durum ortaya çıktı. Bu şikayetleri önlemek veya ortadan kaldırmak için, bu araştırma ile sizi bu konu hakkında bilgilendirmek için bu makaleyi oluşturduk.

Devlette unutulan ödemeler milyonlarca lirayı buluyor ve öyle kalacak. Bu ödemelerin başında ihbar parası, anne yardımı, süt direği, çay ocağı, defin gibi pek çok isimden oluşan temel fonksiyonlarımız için yapılan ödemeler gelmektedir.

SGK Şahsi Ödemeleri Nelerdir?

Kişilerin şahsi hesaplarına gelen paradan vatandaşın haberdar olmaması durumunda, uzun zamandır beklenen bu ödemelerin devlete geri döndüğü bilinmektedir. Devletin vatandaşlara sunduğu imkanlar arasında;

  • Bireysel Ödeme,
  • 4A Maddi Tazminatlı Eğitim Ödeneği,
  • 4B Maddi Tazminatlı Eğitim Tazminatı,
  • Bağ-Kur emekli maaşı ödemeleri,
  • Bağ-Kur tütün ödemesi,
  • Bloke konulan Emekli Maaşı ödemesi,

Gibi farklı terimlerle açıkça ifade edilen nedenlerle gerekli koşulları sağlayan vatandaşlara devletin tanıdığı bir hak olarak nitelendirebiliriz.

Talepli Ödemeler Nedir?

SGK’da tutulan bir ödemeden alınan parayı SGK hesabına aktarmak için banka hesabı oluşturduysanız, elektronik idarede bir sonraki dönemin kişisel ödeme talebi ödeme talebi uyarısı olur. Bu açıklama ile stopaj tutarının banka hesabınıza aktarılması için talepte bulunduğunuz ve işlemlerin devam edeceği anlamına gelmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YARDIMCI OLMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ