Beh Mah, Abdullah Edip Cad. Dr. Talat Bayram İş Merkezi Kat: 4 No: 30, 27100 Şahinbey/Gaziantep

Malulen Emeklilik Nedir ve Nasıl Alınır?

19.02.2024
60

Malulen emeklilik, çalışanların fiziksel rahatsızlıkları veya tedavisi imkansız hastalıklar sebebiyle mesleklerini yapamayacak hale gelmeleri nedeniyle uygulanan bir emeklilik işlemidir.

Bu durumda olan sigortalı işçilerin, çalışmalarına engel sağlık sorunları oluştuktan sonra malulen emekli olabilme hakları doğar1.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malulen emekli olabilmenin bazı şartları bulunmaktadır:

  • 10 Yıllık Sigortalılık Süresinin Olması Şartı: İşçi sigortalı olarak 10 yıldır çalışıyor olmalıdır.
  • 1800 Gün Prim Ödenmiş Olması Şartı: İşçinin 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
  • Malullüğün Sigortalı İşe Girdikten Sonra Meydana Gelmiş Olması Şartı: İşe başladıktan sonra malul olan bir kişi, malul maaşı alamaz.
  • Maluliyet Raporunun Alınması Şartı: Malul olduğunuza dair bir rapor almanız gerekmektedir.

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

Malulen emekli maaşları, prim ödeme gün sayısına, ödenen prime esas kazanca ve malullük oranına göre belirlenmektedir. Bu sebeple malulen emekli olunduğunda herkesin eşit veya aynı maaşı alması mümkün olamamaktadır.

Malulen Emeklilik Raporu Nasıl Alınır?

Malulen emeklilik için maluliyet tespiti işleminin yapılması gerekmektedir3. Maluliyet raporu, sigortalılar için iş kazası veya meslek hastalığı sonucu vazifelerini yapamayacak şeklide meslekte kazanma gücünü kaybedenlere veriliyor.

Sonuç

Malulen emeklilik, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle çalışamayacak duruma gelmeleri halinde devreye giren bir emeklilik hakkıdır. Bu hakkı elde etmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir.

Bu şartlar arasında 10 yıllık sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme, malullüğün işe girişten sonra meydana gelmesi ve maluliyet raporunun alınması bulunmaktadır. Malulen emekli maaşları ise, prim ödeme gün sayısına, ödenen prime esas kazanca ve malullük oranına göre belirlenir

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YARDIMCI OLMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ