Beh Mah, Abdullah Edip Cad. Dr. Talat Bayram İş Merkezi Kat: 4 No: 30, 27100 Şahinbey/Gaziantep

Yurt Dışı Emeklilik Şartları Nelerdir?

20.02.2024
61

Yurt dışında yaşayan ve çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’de emekli olabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

Yurt Dışı Emeklilik Şartları

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’de emekli olabilmesi için aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekmektedir:

  1. Türk Vatandaşı Olmak: Yurt dışında yaşayan kişinin Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Türk vatandaşlığından çıkanlar, Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilir.
  2. Sosyal Güvenlik Sözleşmesi: Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkede resmi olarak çalışmış ya da ikamet etmiş olmalıdır.
  3. Yurt Dışı Borçlanma Formu: Yurt dışı borçlanma formu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılmalıdır.

Emeklilik Şartları: Emekli olabilmek için gerekli olan diğer şartları taşımalıdır.

Yurt Dışı Emeklilik Başvurusu

Yurt dışı emeklilik başvurusu yapabilmek için aşağıdaki belgeler gereklidir:

– Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi
– Kişiye ait yurt dışı hizmetlerini gösteren hizmet belgesi
– Vergiye kayıtlı olduğunu gösteren vergi belgesi
– İkamet ettiği adresi gösteren ikametgah belgesi
– Bakanlar Kurulu izni ile yurt dışı vatandaşı olanların Mavi Kart Belgesi
– Çalışmış olduğu işi belgeleyen Meslek Odası Kayıt Belgesi
– Yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren pasaport sayfalarının fotokopisi¹

Yurt Dışı Emeklilik Hesaplama

Yurt dışı emeklilik hesaplama tablosu, yurt dışı emeklilik şartları ve yurt dışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmaktadır². Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmaktadır².

Sonuç

Yurt dışında yaşayan ve çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’de emekli olabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar arasında Türk vatandaşı olmak, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkede resmi olarak çalışmış ya da ikamet etmiş olmak, yurt dışı borçlanma formu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmak ve emekli olabilmek için gerekli olan diğer şartları taşıyor olmak bulunmaktadır.

Yurt dışı emeklilik başvurusu yapabilmek için belirli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Yurt dışı emeklilik hesaplama tablosu, yurt dışı emeklilik şartları ve yurt dışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YARDIMCI OLMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ