Beh Mah, Abdullah Edip Cad. Dr. Talat Bayram İş Merkezi Kat: 4 No: 30, 27100 Şahinbey/Gaziantep

Ne Zaman Emekli Olurum?

03.01.2023
138

Pek çok sigortalı çalışanın hayali ve merakla sorduğu soru ne zaman emekli olurum? Emekli olmak için sigortalılık süresi ve yaşı başlıca iki kriterdir.

Emeklilik Yaşımı Nasıl Hesaplarım?

Emekli olmak işe yeni başlayanların ve hali hazırda iş hayatına devam edenlerin en büyük hayallerinden birisidir. Ne zaman emekli olurum diye soran pek çok çalışanın bu konuda dikkat etmesi gereken en büyük kriterlerden birisi çalışan bireyin emeklilik yaşına ulaşıp ulaşmadığıdır.

Sosyal güvenlik kurumundan emekli olacak bireylerin 3 farklı tarihi emekli olmak için dikkate almaları gerekir. Yapılan son düzlem düzenlemelerle birlikte sözü geçen bu tarihler emeklilik yaşı ve süresini 1 gün ile kaçırıp 1 sene daha beklemek zorunda kalabilirler.

Kişilerin emeklilik yaşını hesaplarken kişinin işe başlangıç tarihi ve yasal değişikliklerin hangi dönemlerde devreye sokulduğu önemlidir.

Erkeklerde Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Sigortalı olarak çalışan bireylerin erkek veya kadın olma durumu emeklilik yaşı için büyük bir farklılık yaratır. Erkekler için emeklilik yaşı hesaplama 2022 yılı için en erken emekli olma yaşı 55 olarak hesaplanır.

Erkeklerde Emeklilik Yaşına Göre Prim Sayısı Kaç Olmalıdır?

Sosyal güvenlik kurumunun hesapladığı Emeklilik yaşı ve prim gün sayısı emekli olacak erkek çalışanlar en az 55 yaşında olmalıdır ve 55 yaş kriterine uyan adayların en az 5000 prim gün sayısını da doldurmuş olması gerekir. Bunun dışında 60 yaşını doldurmuş olan erkek emekli adayları için belirtilen prim gün sayısı 7000 olmalıdır.

Bu hesaplar yapılırken sigortalının işe giriş tarihi ve o dönemdeki yönetmelikler kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışan kadınlarda emeklilik yaşı hesaplamak için en erken emeklilik yaşı 50 olmalıdır.

Kadınlarda Emeklilik Yaşına Göre Prim Sayısı Kaç Olmalıdır?

Emekli olmak isteyen sigortalı kadın adayların en erken yaşı 50 olmalıdır. 50 yaşını doldurmuş olan kadın sigortalılarının En az 3600 prim gün sayısını doldurmuş olması gerekir. Kadın sigortalıların son emeklilik yaşı 58 olarak bilinir. Yaşa göre prim hesabı yapılırken sigortalının işe girdiği tarih göz önünde bulundurulmak zorundadır.

3600 Prim Gün Sayısı İle Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Emeklilik koşulları genelgesine göre Sigortalı kadın ise yaşı 50 erkek ise 55 yaşını doldurmuş ve en az 15 yıldan bu yana sigortalı olmalı. Adına en az 3600 gün prim ödenmiş olan sigortalı emeklilik adayları emekli olabiliyordu.

Fakat 1999 yılında Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine 2002 yılında çıkarılan yeni kanunla emekli olma şartlarında önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeye göre 15 yıl 3600 prim gün sayısı ile emekli olma şartı 25 yıl 4500 prim gün sayısına yükseltildi.

Fakat mağduriyet yaşatmamak ve kazanılmış olan hakların korunması adına 15 yıl sigortalılık süresi 3600 prim gün sayısı emekli olma işlemleri sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce iş başı yapmış olan sigortalıların sözü geçen 15 yıl sigortalılık süresi 3600 prim gün sayısı ile hâlâ emekli olabilir.

8 Eylül 1999 tarihinden 1 gün dahi olsa sonra işe giren adaylar yeni yönetmeliğe tabidir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YARDIMCI OLMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ